Udstyr til skiløb

Val av skidutrustning

Ska du köpa eller hyra din skidutrustning?

Många ställs inför valet att köpa egen utrustning eller hyra när man ska på skidsemester. Detta är ett mycket individuellt beslut som vissa kan tycka är svårt att fatta. Det är inget fel i det, eftersom marknaden är bred och erbjuder mycket teknik. Men det ska inte hindra dig från att sätta din egen personliga prägel på skidåkningen. På den här sidan delar vi med oss av några tips och idéer som hjälper dig att göra rätt val för just dig.  

Pjäxor

I det långa loppet kommer pjäxor alltid att vara en bra och förnuftig investering, vilket naturligtvis beror på om du åker skidor mer än en gång i ditt liv.

Köp inte något första gången du åker. Du behöver tid för att ta reda på om skidåkning är något du gillar eller inte. Om du inser att skidåkning är något som du vill fortsätta med kan du börja fundera på vad du ska köpa.

Pjäxor består av en inner- och en ytterpjäxa. Ytterpjäxan är ett hårt plastskal. Insidan är ett mjukt skal av filt, skum eller annat material. Vissa innerstövlar är formgjutna, andra måste formas efter foten med hjälp av värme, en tredje är formgjuten med skum. Allt beror på märke, modell, pris och vad du behöver. 

När du köper pjäxor får du en stövel som du vet passar din fot. Inledningsvis kommer den att vara hård mot foten så den måste dras åt, vilket kan göras hemma i din lägenhet innan du åker på skidsemester. 

Du måste också ta hand om pjäxan när den inte är på foten. Det bästa sättet att göra detta är att dra åt stöveln och inte torka den på en värmare, vilket kan bryta upp formen på din fot. Kom ihåg att hålla dina stövlar torra och åtdragna under sommaren.

Bindningar

Bindningar är ett mycket viktigt verktyg eftersom de håller fast dig på skidorna/snowboarden och släpper pjäxorna när belastningen blir för stor.

Om du inte vet själv hur du ska justera dina bindningar så låt ett proffs göra det. Ta med utrustningen till en butik på resmålet eller låt någon göra det hemifrån. Allt handlar om vikt, längd, ålder och din egen skidåkningsförmåga. Låt aldrig din förmåga stiga dig åt huvudet - det kan leda till skador!

Skidor

I allmänhet är det en dålig investering att köpa skidor eftersom de minskar snabbt i värde. Skidmarknaden utvecklas snabbt från år till år, med ny teknik, ny design och nya modeller. Många vill prova den senaste modellen på sin skidsemester och därför är det billigaste alternativet ofta att hyra. Skulle de gå sönder eller behöva slipas tar butiken hand om det utan kostnad.

Valg af skiudstyr

Vilken typ av skidor ska du välja?

Idag är carvingskidan den vanligaste skidan på marknaden. Den kan användas av både nybörjare och avancerade skidåkare. Carvingskidan är midjeformad, vilket optimerar dess köregenskaper. Midjan ger dig en bättre ”kant” i snön när du svänger jämfört med de gamla raksidiga skidorna. Det innebär att svängen i snön blir stabilare, lättare och säkrare för kroppen. Det här är oftast inget du behöver fråga om i butiken, eftersom de flesta moderna ställen har bytt ut hela sitt lager mot carvingskidor.

En All-mountain-skida är bredare och längre, eftersom den måste kunna röra sig stadigt i den djupa snön där den genomsnittliga skidåkaren inte kan ta sig fram. En Race-carver är för åkaren som vill ha hög fart och ett säkert kantgrepp. Skidan är hård och styv och ofta smal i midjan för att minimera motståndet i hög fart.

En Twin-tip är för freestylaren som vill ha kul och spänning i snön. Skidan kännetecknas av att den böjer upp i båda ändarna av skidan så att den kan gå åt båda hållen utan att tippa över. Den är också bredare i midjan än carvingskidor och väldigt mjuk. Dessa skidåkare ses ofta vid kanten av pisterna eftersom det finns många hopp och spår för dem att leka i. 

Men för den genomsnittlige skidåkaren finns det ett brett utbud av Allround carvingskidor i olika modeller. Dessa är gjorda för att gå i stort sett överallt. De är dock bäst i pisten, vilket är vad de huvudsakligen används till. Åkare som har åkt skidor i 1 till 2 veckor kommer sällan att märka någon större skillnad mellan modellerna, eftersom kroppen ofta ägnar de första veckorna av en semester åt att ”anpassa” benen till det nya underlaget.

Utifrån den information du lämnar vet därför uthyraren exakt vilken modell du ska ha.

Medlem i Rejsegarantifonden nr 3351 och försäkrad enligt paketreselagen med utökad ansvarsförsäkring.

Skirejser med Slopestar